22 Aralık 2017 Cuma

Non-surgical minimally invasive rhinoplasty: tips and tricks from the perspective of a dermatologist

Non-surgical minimally invasive rhinoplasty: tips and tricks from the perspective of a dermatologist

doi: 10.15570/actaapa.2017.29

18 Aralık 2017 Pazartesi

Türkiye Klinikleri Journal of Case Reports

                    Behçet Hastalığı ve Psöriyazisin Nadir Görülen Birlikteliği 


doi: 10.5336/caserep.2017-56660

3 Ekim 2017 Salı

25 Haziran 2017 Pazar

Restoring facial symmetry through non-surgical cosmetic procedures after permanent facial paralysis: a case report

Restoring facial symmetry through non-surgical cosmetic procedures after permanent facial paralysis: a case report

                           DOI: http://dx.doi.org/10.15570/actaapa.2017.12









30 Mayıs 2017 Salı

15 Mayıs 2017 Pazartesi

14 Mayıs 2017 Pazar

Persistent and generalized purpuric lesions in an adolescent: A rare atypical form of pityriasis rosea


Persistent and generalized purpuric lesions in an adolescent: A rare atypical form of pityriasis rosea



                     DOI:10.4103/2229-5178.206112

24 Nisan 2017 Pazartesi

Su Çiçeği Aşısı ile Gelişen Herpes Zosterli Bir Çocuk Hasta



                                                     
                                                                doi: 10.5336/dermato.2016-53662

Lerkanidipine Bağlı Olarak Gelişen Eritroderma





                                                         doi: 10.5336/dermato.2016-53860

2 Nisan 2017 Pazar

15 Mart 2017 Çarşamba

Dermatoloji Atlası - İlk Atlas






Önsöz

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2007 yılında mezun oldum. Devlet hizmeti yükümlüğü nedeniyle Ordu İkizce Merkez Sağlık Ocağı’nda çalıştım. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı’nda 2008 yılında başladığım tıpta uzmanlık eğitimimi “Psoriaziste vücut kompozisyon analizi, metabolik sendrom kriterleri ve artritin tedavi ile ilişkisi” başlıklı tez ile 2013 yılında tamamladıktan sonra devlet hizmeti yükümlülüğü nedeniyle Muş Malazgirt Devlet Hastanesi’ne tayin edildim. Türk Dermatoloji Derneği’nin sınavlarını geçerek Deri ve Zührevi Hastalıklar Mesleki Yeterlilik Başarı Belgesi’ni aldım. 2016 yılında Ankara Medikal Park Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nde çalışmaya başladım.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışırken tıp fakültesi öğrencilerinin sık görülen dermatolojik hastalıkların resimlerini ve kısa açıklamalarını içeren atlas şeklinde düzenlenmiş kaynak kitap arayışında olduklarını gördüm. Ders kitaplarında tarif edilen dermatolojik hastalıkların, cilt bulgularını gösteren resimler ile birlikte ele alındığında daha çabuk öğrenildiğini ve daha uzun süre hatırlandığını gözlemledim. Ayrıca zorunlu hizmet esnasında, dermatoloji uzmanının bulunmadığı hastanelerde çalışan meslektaşlarımın farklı dermatolojik olgular ile karşılaşmaları nedeniyle teşhis ve tedavide başvuru kaynağı aradıklarına şahit oldum. Bunun üzerine tıp fakültesinde okuyan öğrencilerin yanısıra pratisyen hekimlere de dermatolojik hastalıklar konusunda rehberlik edecek açıklamalı bir dermatoloji atlası hazırlamaya karar verdim. Meslektaşım genel cerrahi uzmanı Dr. Mehmet Eren Yüksel de bu atlasa vaka ve cerrahi işlem resimleri ile destek oldu. Bu sayede, dermatoloji ve genel cerrahi branşlarını bir araya getiren, disiplinler arası yaklaşımı benimseyen, bir dermatoloji atlası hazırlamak mümkün oldu.

Çalışmamızda toplumda sık görülen ve polikliniklere en çok başvuru nedeni olan dermatolojik hastalıkları “İlk Atlas” başlığı altında inceledik. Dermatolojik hastalıkları alfabetik olarak sıraladıktan sonra dermatolojik olguların resimlerinin altına hastalıklar hakkındaki güncel bilgileri aktardık. Böylelikle, tamamen kendi hasta arşivimizdeki olgulardan derlenen milli bir dermatoloji atlası hazırlama amacımıza ulaştık.

Bu dermatoloji atlasının “İlk Atlas” başlığı ile yayınlanmış olması ileride “Orta” ve “Büyük” atlasların yayınlanması için teşvik edici olacaktır. İlk Atlas’ın tıp fakültesi öğrencilerine ve dermatolojik olgularla sık karşılaşan meslektaşlarıma faydalı olmasını dilerim.

Uz. Dr. Funda TAMER

Yayınevi:
Gazi Kitabevi Tic.Ltd.Şti
Merkez: 53.Sok No: 29/A Bahçelievler - Ankara
Mağaza: Dögol Caddesi No: 49/B Beşevler - Ankara
Mağaza Tel: 0312 213 32 82 

28 Şubat 2017 Salı

Dermatoloji Atlası - İlk Atlas

Dermatoloji Atlası - İlk Atlas




Dermatoloji Atlası İlk Atlas

Giriş
Derimiz, vücudumuzu çepeçevre saran en geniş yüzeyli organımızdır. Deri iç organları bir arada tutarken, dış etkenlere karşı da vücudumuzu korumaktadır. Deri yüzeyinin geniş olması ve derinin yıpratıcı dış etkenler ile devamlı temas halinde olması deri hastalıklarının görülme sıklığını arttırmaktadır. Fungal, bakteriyel, viral deri hastalıklarının yanı sıra psoriazis gibi inflamatuar deri hastalıkları ve yanık sık görülen dermatolojik olgulardır. Ancak, ozon tabakasının incelmesi sonrası artan ultraviyole ışınlara maruz kalma ve kimyasal maddeler ile yakın temas deri kanserlerinin ve alerjik hastalıkların sayısında önemli bir artışa yol açmıştır. Söz konusu artışa ilerleyen teknoloji ile birlikte daha önce erken teşhis edilemeyen olgular da katkıda bulunmaktadır. Tıp doktorları giderek artan sayıda dermatolojik olgu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, dermatoloji üzerinde ciddiyetle durulması ve iyi öğrenilmesi gereken bir ana bilim dalıdır.
Dermatolojik hastalıkların ayırt edici özelliklerinin öğrenilebilmesi ve doğru teşhisin konulabilmesi için birçok farklı olguyu içeren resimli atlaslara ihtiyaç vardır. Söz konusu dermatoloji atlaslarında hastalığın özelliklerini tarif eden metnin yanısıra lezyonları gösteren resimlerin yer alması tıp fakültesi öğrencilerinin dermatolojik hastalıkları ivedilikle tanımasında ve kavramasında yardımcı olacaktır.
Sık görülen dermatolojik vakaları inceleyen Türkçe yazılmış dermatoloji atlası sayısı azdır. Bu nedenle, tıp fakültesi öğrencilerinin dermatoloji ders kitaplarında anlatılan lezyonları görerek öğrenmelerini sağlamak amacı ile bu dermatoloji atlası yazılmıştır. Bu atlas, en sık görülen dermatolojik olguları içermesi nedeniyle bir “İlk Atlas” tır. Ancak, tıp doktorları da bilgilerini tazelemek ve tanı koymakta zorluk çektikleri deri lezyonlarını karşılaştırmak için bu dermatoloji atlasını kullanabilirler.
Unutulmaması gereken ise bu dermatoloji atlasının sadece bir yardımcı kaynak olduğudur. Doğru teşhis ve tedavi için hastalar mutlaka uzman dermatoloji doktorlarına yönlendirilmelidir. Dermatoloji Atlası – İlk Atlas’ın tıp fakültesi öğrencilerine ve meslektaşlarımıza faydalı olmasını dileriz.
Uz. Dr. Funda Tamer
Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel
Yayınevi:
Gazi Kitabevi 
Merkez: 53.Sok No: 29/A Bahçelievler - Ankara
Mağaza: Dögol Caddesi No: 49/B Beşevler - Ankara
Mağaza Tel: 0312 213 32 82 Merkez Tel: 0312 223 77 73



22 Ocak 2017 Pazar

Kutanöz Mozaisizm ve Mozaik Patern Gösteren Dermatozlar

 Kutanöz Mozaisizm ve Mozaik Patern Gösteren Dermatozlar
 Cutaneous Mosaicism and Dermatoses with Mosaic Pattern: Review

                                      doi: 10.5336/dermato.2016-51296

19 Ocak 2017 Perşembe

A Culprit of Lichenoid Reaction: Red Tattoo

           A Culprit of Lichenoid Reaction: Red Tattoo



                         DOI: 10.6003/jtad.17111l1

9 Ocak 2017 Pazartesi


Tinea manuum misdiagnosed as psoriasis vulgaris: A case of tinea incognito


DOI: 10.7241/ourd.20171.16

A distinct cutaneous leishmaniasis lesion on the tip of the patient’s nose: A visual warning for European colleagues




DOI: 10.7241/ourd.20171.31