12 Ağustos 2014 Salı

AKNE TEDAVİSİ


AKNE TEDAVİSİ
 

Bu hafta dermatoloji uzmanı Dr. Funda Tamer ile özellikle gençlerde görülen akne (sivilce) probleminden bahsetmek istedik.

SD: Akne hangi sıklıkta görülür?
FT: Akne yani sivilce çok sık karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Toplumun yaklaşık %85’i hayatının herhangi bir döneminde sivilcelerinden yakınır.

SD: Peki kötü bir görüntüye sebep olan sivilceler neden çıkar?
FT: Akne kronik bir hastalıktır. Oluşmasında, androjenlerin (hormon) önemli rol oynadığı cildin yağ salgısındaki artış, bir bakteri olan Propionibacterium acnes’in çoğalması ve iltihabi reaksiyon gibi birçok faktör yer alır.

SD: Sivilceler sadece yüzde mi oluşur?
FT: Hayır, akne sıklıkla yüzü etkilemekle birlikte sivilceler sadece yüzde değil, boyun, omuzlar, göğüs bölgesi ve sırt gibi yağ bezlerinin fazla bulunduğu alanlarda da oluşma eğilimindedir.

SD: Vücudun birçok bölgesinde görülebilen sivilce problemi başka cilt hastalıklarıyla karışır mı?
FT: Elbette, seboreik dermatit, rozasea, perioral dermatit, miliaria, hidradenitis suppurativa, bakteriyel follikülit gibi birçok deri hastalığıyla karışabilir. Dolayısıyla kesin tanı konulması için öncelikle bir dermatoloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir.

SD: Bu kadar sık karşılaşılan bir cilt hastalığı olan aknede karşılaşabileceğimiz olumsuz sonuçlar nelerdir?
FT: Maalesef tedavi edilmezse sivilce izlerine, cilt rengimizden daha koyu olan kalıcı lekelere ve özgüvende azalma, sosyal ilişkilerde zorluk, depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olabilir.

SD: Hangi tedavilerden faydalanılabilir?
FT: Birçok tedavi yönteminden yararlanabiliriz. Topikal tedavi olarak adlandırdığımız krem, losyon ve jel formunda ilaçlar mevcuttur. Topikal tedavi seçenekleri arasında retinoidler, antibiyotikler, benzoil peroksit, azelaik asit, salisilik asit ve dapson yer alır. Daha şiddetli olgularda oral (ağızdan) antibiyotik ve isotretinoin tedavileri kullanılabilir. Ayrıca östrojen içeren birçok oral kontraseptif (doğum kontrol hapları), akne tedavisinde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Özellikle bayanlarda geç başlangıçlı yani ergenlik sonrasında başlayan aknede ve şikayetleri menstruel dönemde şiddetlenen hastalarda faydalı olabilir. Akne ve akne izlerinin tedavisinde lazer, kimyasal peeling (soyma) ve cildin yüzeyel tabakalarının aşındırılması olan mikrodermabrazyon yöntemleri de kullanılmaktadır.

Kişiye en uygun tedavi yöntemini seçebilmek için, lezyonların şiddeti, yaygınlığı, daha önce alınan tedaviler gibi birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekir. Sonuç olarak tedaviden beklentilerini, hastalıklarıyla ilgili yaşamış oldukları problemleri doktorlarıyla paylaşabilmeleri için, sivilce problemi olan hastalarımızın dermatoloji uzmanlarına başvurmasını önermekteyim.

 

Kaynaklar:

1) Titus S, Hodge J. Diagnosis and treatment of acne. Am Fam Physician. 2012;86(8):734-40.
2) Ermertcan A. Akne ve yaşam kalitesi. Dermatose 2007;6(2):91-7.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder