12 Ağustos 2014 Salı

GÜNEŞTEN KORUNMA


GÜNEŞTEN KORUNMA
 

Bu yaz hava çok sıcak. Güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla maruz kalıyoruz. Bu yüzden, dermatoloji uzmanı Dr. Funda Tamer ile yaptığımız söyleşide güneşin etkilerinden bahsetme...k istedik.

Güneşin vücudumuzda ne gibi etkileri vardır?
Güneşin insan sağlığı üzerine birçok etkisi mevcuttur. Bunlar arasında; güneş yanıkları, ışığa duyarlılık, deride erken yaşlanma, deri kanserleri, toplam ben sayısında artış, immün sistemin (vücut direncinin) baskılanması ve bazı göz hastalıkları sayılabilir. Bunun yanında vücutta önemli görevleri olan D vitamininin çoğu güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlenir.

D vitamininin vücudumuzda görevleri nelerdir?
D vitamini özellikle kas-iskelet sistemimi ve kemik sağlığı için önemli olup, eksikliğinde ciddi sorunlar yaşanabilir. Kas iskelet sistemi hastalıkları, kemik erimesi, meme, prostat, barsak kanseri gibi iç organ kanserleri, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları, tüberküloz (verem) gibi enfeksiyöz hastalıklara karşı vücut direncinde azalma ile ilgilidir.

Güneş ışınları deride ne tür kanserlere yol açabilir?
Güneş ışınları hem melanom hem de melanom dışı deri kanserlerinin oluşmasına sebep olan en önemli etkendir.

Güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunabiliriz?
Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterip gölgeyi tercih ederek, güneş gözlüğü, şapka, koruyucu özellikli giysiler ve güneş koruyucular kullanarak korunabiliriz.

Güneş koruyucularla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Güneş koruyucuların deri yanığı oluşmasına karşı koruyabilme etkinliği güneş koruma faktörü (SPF) ile değerlendirilir. Losyon, krem, jel, solüsyon ve sprey formları mevcuttur. Kullanılan bölgeye eşit dağıtılması ve özellikle terleme, banyo ve yüzme sonrası olmak üzere her iki saatte bir tekrarlanması gerekmektedir.

Güneş koruyuculara karşı herhangi bir yan etki görülebilir mi?
Güneş koruyuculara karşı alerjik yan etkiler görülebilir. Deri yüzeyinde tabaka oluşturan bazı formlar sivilce oluşumuna neden olabilir.

Güneş koruyucuları çocuklarda da kullanmamız gerekir mi?
Çocuklarda güneş koruyucu kullanmak ileride oluşabilecek deri kanseri riskini azaltmaktadır.

Güneş koruyucular vitamin D sentezini azaltır mı?
Son zamanlarda güneş koruyucu kullanmanın, güneş ışınları aracılığı ile deride sentezlenen vitamin D sentezini azaltıp, vitamin D eksikliğine neden olabileceği öne sürülmüştür. Tartışmalar devam etmekle birlikte birçok çalışmada güneş koruyucuların D vitamini eksikliğine neden olmadığı gösterilmiştir.

 
Kaynak:
Erkin G, Karaduman A. Güneş, güneşten korunma ve güneş koruyucular. Hacettepe Tıp Dergisi 2007; 38: 69-74.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder