28 Ağustos 2014 Perşembe

SEDEF HASTALIĞI


PSORİAZİS (SEDEF HASTALIĞI)

Psoriazis halk arasında sedef hastalığı olarak bilinir. Bu haftaki söyleşimizde dermatoloji uzmanı Dr. Funda Tamer ile psoriazisten (sedef hastalığından) bahsedeceğiz. 

SD: Funda Hocam, sedef hastalığı hakkında bize neler söylemek istersiniz?
FT: Psoriazis yani sedef hastalığı, iyileşme ve alevlenme dönemleri olan hayat boyu devam eden bir hastalıktır. Sedef hastalığının oluşmasında genetik, immunolojik ve çevresel olmak üzere birçok faktör rol oynar.

SD: Sedef hastalığı yaygın görülen bir hastalık mıdır?
FT: Sedef hastalığı toplumun yaklaşık %1,5-2’sini etkileyen, son derece sık görülen bir hastalıktır.

SD: Sedef hastalığı ne gibi belirtiler verir?
FT: Psoriazis (sedef hastalığı) genellikle diz, dirsek, saçlı deri, kuyruk sokumu gibi vücut bölgelerinde, üzeri sedefi beyaz renkte pullanma gösteren kızarık, kabarık deri döküntüleri olarak karşımıza çıkar. Ancak hastalığın farklı görünümlere yol açabilen birçok alt tipi vardır. Kepeklerin renginden dolayı psorizais halk arasında sedef hastalığı olarak bilinir. Sedef hastalığına tutulan eklemlerde kızarıklık, ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı olarak bulgu veren eklem iltihabı eşlik edebilir. Tırnaklarda iğne ucu gibi küçük çukurcuklara, renk değişikliklerine, kalınlaşmalara neden olabilir. Ayrıca metabolik sendrom (obezite, hiperlipidemi, hipertansiyon, insülin direnci), kalp damar hastalıkları, psikiyatrik bozukluklar ve inflamatuar bağırsak hastalıklarının sedef hastalığına eşlik edebileceği gösterilmiştir. Sedef hastalığı günümüzde deriye sınırlı bir hastalık olmaktan ziyade sistemik bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

SD: Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?
FT: Sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye herhangi bir şekilde bulaşmaz.

SD: Toplumda sedef hastalığının tedavisinin olmadığına dair görüşler mevcut. Bu doğru bir bilgi midir?
FT: Sedef hastalığının tedavisinde etkili olan birçok ilaç ve yöntem mevcuttur. Tedavi seçiminde hastalığın süresi, yaygınlığı, etkilenen bölgeler, eklem tutulumunun olup olmadığı, günlük yaşamı etkilemesi, eşlik eden hastalıklar, hastanın yaşı, mesleği, yaşam tarzı gibi kişisel özellikler dikkatlice değerlendirilmelidir. Hastalığın yaşam boyu sürmesi, hastaların çok uzun süreler ilaç kullanmasını gerektirir.

SD: Sedef hastalığının yalnızca bir cilt hastalığı olmadığından bahsettiniz, bu konuda başka neler söylemek istersiniz?
FT: Hastalığın hem ortaya çıkmasında hem de alevlenmesinde stres son derece önemli bir faktördür. Hastalığın kronik seyri, kaşıntı, kozmetik sorunlar yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Hastaların uğradığı sosyal damgalanma psikolojik hastalıklara yatkınlığı arttırır. Hastalar iş hayatından ve sosyal çevreden kopabilirler. Sedef hastaarında özgüven eksikliği, anksiyete ve depresyon görülme sıklığı, alkol kullanımı normal populasyona oranla daha yüksektir.

SD: Sosyal yönü göz önünde bulundurulduğunda hastalıkla ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluş mevcut mu?
FT: Her yıl 29 Ekim ‘Dünya Psoriazis Günü’ olarak ilan edilerek hastalığa dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ülkemizde eğitim, yardımlaşma gibi çeşitli konularda yardımcı olan bir dernektir. Yine Psoriasis Derneği toplumun sedef hastalığına olan duyarlılığını arttırmak, hastaları bilgilendirmek ve sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan önemli bir kuruluştur.

SD: Okurlarımıza verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
FT: Rica ederim, herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Gürer MA.Dünya Psoriasis Günü Psoriasis İle İlgili Kuruluşlar ve Türkiye.Turkderm 2012;46(3):116
Alper S, Akyol M, Atakan N ve ark. Türkiye Psoriasis Tedavi Klavuzu-2012.Turkderm 2012; 46(özel):1-36
Boztaş MH, Polat M. Psoriasis ve Psikiyatrik Bozukluklar.Dermatoz 2010;1(1):39-45

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder