20 Ağustos 2014 Çarşamba

AYAK MANTARI TEDAVİSİ


AYAK MANTARI TEDAVİSİ

Bu hafta dermatoloji uzmanı Dr. Funda Tamer’den sık görülen ve bazen inatçı olabilen bir cilt hastalığı olan ayak mantarı ve tedavisiyle ilgili bilgi almak istedik.

SD: Ayak mantarının bazı kişilerde daha sık görüldüğü doğru bir bilgi midir?
FT: Kesinlikle doğru bir bilgi. Ayak mantarı yetişkin erkeklerde sık görülürken kadınlarda ve çocuklarda nadir görülür. Ayrıca organ nakli yapılan hastalar, kemoterapi alan kanser hastaları, steroid (kortizon) kullanan ve beslenmenin damardan yapıldığı (parenteral nutrisyon )hastalarda vücut direnci azalır ve bu yüzden mantar enfeksiyonlarının görülme ihtimali artar. Ayrıca yaşlılık, obezite (aşırı şişmanlık) ve diyabet (şeker hastalığı) de risk faktörleri arasındadır. Özellikle şeker hastalarında mantara bağlı enfeksiyonlarla çok sık karşılaşıyoruz.

SD: Pekiyi, ayak mantarının oluşmasında çevresel faktörlerin etkisinden bahsedebilir miyiz?
FT: Yatılı okullar, askeri kışlalar, yüzme havuzları, hamamlar, spor salonları gibi ortak yaşam alanlarında, sıcak ve nemli iklimin olduğu bölgelerde ayak mantarı  sık görülür.

SD: Okurlarmıza ayak mantarından korunmak için günlük hayatta nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
FT: Kişisel hijyene (temizliğe) dikkat etmelerini öneririm. Örneğin ortak yaşam alanlarında başkalarının eşyalarının kullanılmamasına, ayakların kuru tutulmasına, terlemeye neden olabilecek çorap ve ayakkabıların giyilmemesine özen gösterilmelidir. Sıkı ayakkabılar enfeksiyonu kolaylaştırarak hastalığın yayılmasına neden olabilir. Hatta ayak mantarının “atlet ayağı” olarak da adlandırılmasının nedeni, ayak mantarının uzun süre kapalı ayakkabı giyen sporcularda sık görülmesindendir.

SD: Okurlarımız hangi durumlarda ayak mantarından şüphelenmelidir?
FT: Ayak mantarı birçok belirtiye neden olabilir. Ayak parmak aralarında kuruluk, kepeklenme, soyulma ve hafif kaşıntı ya da nemli, beyaz renkli yaralar, kalınlaşma ve çatlaklar görülebilir. Bu görüntü genellikle 4. ve 5. ayak parmak arasından başlayıp ayak tabanına yayılır. Bir diğer klinik tablo ayak tabanında kalınlaşma, kuruluk ve kepeklenmedir. Yine ayak mantarı ayak tabanında kızarıklık, içi su veya pü (cerahat) dolu kabarcıklar ya da yaralar olarak karşımıza çıkabilir. Ayak mantarı sedef hastalığı, ekzema, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar ve daha birçok hastalıkla karışabileceğinden, benzer şikayetleri olan hastalarımızın mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmasını öneririm.

SD: Tedavi konusunda söylemek istedikleriniz nelerdir?
FT:  Genellikle topikal antifungal (krem, sprey gibi) tedaviler yeterli olmaktadır. Ciddi durumlarda oral tedavi (ağızdan alınan tablet, kapsül) tercih edilebilir. Tedavide dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, benzer şikayetleri varsa mutlaka aile bireylerinin de  tedavi edilmesi gerektiğidir.
Altta yatan şeker hastalığı, obezite, alkol kullanımı, damar hastalığı gibi durumların tedavisi de ayak mantarını önlemede temel faktörlerdendir.
Ayak mantarı olan okurlarımızın, ayakların kuru tutulması, uygun ayakkabı, çorap seçimi ve kişisel eşyaların ortak kullanılmasıyla meydana gelebilen bulaşma konusunda mutlaka doktorlarından bilgi almalarını öneririm.

SD: Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.
FT: Rica ederim. İsterseniz bir sonraki söyleşimizde sedef hastalığından (psöriazis) bahsedelim.

SD: Çok memnun oluruz Funda Hocam.
FT: Okurlarımıza sağlıklı günler dilerim.

 

Kumar V, Tilak R, Prakash P ve ark. Asian journal of medical sciences 2011(2);134-138.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder